30-04-16

Vormselviering: met één voet op de snelweg naar volwassenheid...

30 april wordt onze oudste kleinzoon gevormd. De bisschop van Antwerpen zelf dient het Vormsel toe in de parochiekerk waar Alexander 12 jaar geleden ook gedoopt werd. Toen hun parochiekerk in Ekeren.

Dat Alexander niet te midden van de leeftijdsgenoten in de eigen parochie in Schoten gevormd wordt, tja, daar zal wel een reden voor zijn. Toch jammer ook, want precies die verankering in de lokale gemeenschap is een meerwaarde voor jongeren. Nu zullen we het maar in de context van risicospreiding bekijken: school in Brasschaat, scouts in Berchem, gevormd onder jongeren van Ekeren, wonen in Schoten... toch een link met opa- globetrotter? Dan komen er nog veel kilometers op de teller...

 

De laatste dag van april, hopelijk zonder gure gril, is het dan eindelijk D- day. Keek hij verlangend uit naar deze dag? Lost die dan ook zijn verwachtingen in?

Stiekem hoop ik dat die verder reiken dan materiële verzuchtingen als geschenken, kleren, gevulde omslagen of het feestgebak... al kleuren ze uiteraard zijn dag... en dat mag. smile

Mag het sacrament van het Vormsel hem vandaag zegenen met extra kr8 om de beproeving die hem al zo jong overkwam om te zetten in een sterke positieve levenshouding op zijn weg naar volwassenheid.  

Mag het chrisma waarmee de bisschop zijn voorhoofd zalft, symbool staan voor het 'charisma', dat hij een leven lang mag uitstralen. Mag hij bij het noemen van zijn mooie naam Alexander, de klank herinneren van de stem van zijn moeder die hem zo vaak vol tederheid en liefde uitsprak. Geef hem het gevoel dat ze alleen van plaats wisselden: zoals hij mocht groeien onder haar hart, leeft zij voor altijd verder in het zijne.  

Ondanks het ontbreken van de 'originele' cast zoals bij zijn doopsel, inclusief de originele peter en meter, zijn we met ons allen met hart en ziel met hem verbonden, via onze satelieten in heaven.innocent

Liefste lieveling- vormeling, lang geleden zongen wij bij ons Vormsel het nog in het Latijn: "Veni Creator Spiritus, mentes tuorum visita" maar het gaat duidelijk om dezelfde boodschap, die in de moedertaal vertaald, zo klinkt:  

Kom Schepper, Geest, daal tot ons neer,

houd Gij bij ons uw intocht, Heer;

vervul het hart dat U verbeidt,

met hemelse barmhartigheid.

Gij zijt de gave Gods, Gij zijt

de grote Trooster in de tijd,

de bron waaruit het leven springt,

het liefdevuur dat ons doordringt.

Gij schenkt uw gaven zevenvoud,

O hand die God ten zegen houdt,

O taal waarin wij God verstaan,

wij heffen onze lofzang aan.

Verlicht ons duistere verstand,

geef dat ons hart van liefde brandt,

en dat ons zwakke lichaam leeft

vanuit de kracht die Gij het geeft. 

Laat vandaag de zon in je hart, zelfs als de grillen van april de kop opsteken. We duimen mee. Intussen staat mei voor de deur, kan je de laatste maanden lagere school aftellen en lonkt een totaal nieuw begin. Het leven lacht je toe, maak het de moeite waard, zodat je in de spiegel niet alleen een 'mooie' jongen ziet, wat heel leuk is, maar ook een eervolle, eerlijke, trouwe, moedige, begripvolle jonge kerel waar men kan op rekenen.  

Weet dat wij hier allemaal heel intens met je meeleven en -vieren. Uitgesteld is zeker niet afgesteld. En heel wat gemiste feesten wachten gewoon op jullie om over te doen. Idem dito de geschenkjes... wink

Zie hoe de wind de roze bloesems als een loper voor je uitrolt als 'een vleugje Rose' dat de wereld zoveel mooier en liever maakt.

Kijk vanavond voor het slapengaan nog even naar de hemel waar een stralende ster je goede nacht wenst en zo trots is op haar Vormeling.

Naast de vele kaarten met gelukwensen van iedereen van onze familie, hoop ik dat je ook nog even met Marnix kan genieten van de e- kaart van opa en oma, op de pc van je papa.

 

Foto Vormsel Chris jr       

Scan0189.jpg

 

 

 

 

 

02:59 Gepost door myriam van loon | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Mooi mooi mooi, hier zijn geen andere woorden voor, groetjes

Gepost door: els | 30-04-16

Reageren op dit commentaar

Ik hoop heel hard met jullie mee, dat hij de liefde van zijn mama (en zijn familie) in zijn hart mag voelen X

Gepost door: Sabine Binneke Van Wesemael | 30-04-16

Reageren op dit commentaar

Lieve Myriam, wat kan jij toch mooi schrijven, telkens weer krijg ik tranen in mijn ogen. Alexander, twee druppels water zijn mama, een Godsgeschenk. Vandaag is het zijn dagje, en toch ergens ook dat van jullie, Proficiat met de Vormeling, we drinken er gewoon een glaasje op !

Gepost door: barbara devroe | 30-04-16

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.